Vlaanderen in België

Flanders in Belgium

Belangrijke uitdagingen voor een slim watersysteem

Hoge vraag naar drinkwater door een hoge bevolkingsdichtheid, hoge vraag naar water voor de landbouw, overexploitatie van het grondwater, verslechtering van de waterkwaliteit, waterschaarste als gevolg van droogte, klimaatverandering en verharding.

Belangrijke mogelijkheden voor een slim watersysteem

Het inbouwen van circulariteit in het regionaal watersysteem: alternatieve waterbronnen gebruiken voor de drinkwatervoorziening, het verbeteren van de bestaande drinkwaterproductie en het veiligstellen van het irrigatiewater aanbod door interactie met en hergebruik van de stedelijke waterstromen.

Speciale aandachtspunten

Ontwikkeling van regionale concepten voor het koppelen en bemeten van de aanwezige waterstromen om te komen tot een robuuster watersysteem, met als aandachtspunt een veilig waterhergebruik.

Huidige status en ambitie

België staat wereldwijd op de 23ste plaats in de National Water Stress Ranking van 2019. Er is een grote urgentie – op alle niveaus – om te werken aan een robuuster watersysteem. Verschillende concepten worden momenteel door de projectpartners onderzocht, waaronder het gebruik van alternatieve waterbronnen, een robuustere drinkwater productie, meer onafhankelijk van de inkomende waterkwaliteiten en het gecontroleerd afvoeren en hergebruiken in de landbouw van hemelwater.

Ambitie tot het einde van het project:
een beoordeling van het regionale watersysteem en de mogelijkheden nagaan om slimme wateroplossingen in te bouwen, het sluiten van waterkringlopen, de veerkracht van het watersysteem te vergroten en de oplossingen integreren met het bestaande natuurlijke watersysteem, terwijl een veilig hergebruik wordt gegarandeerd. Dit zal worden gedemonstreerd op drie locaties die een hoge kans hebben om uitgerold te worden op locaties in de ganse regio:
i) opwaardering van RWZI effluent tot verschillende waterkwaliteiten en inschatting hiervan als mogelijke extra waterbron voor drinkwaterproductie,
ii) meerstaps membraanbehandeling om de robuustheid van de bestaande drinkwaterproductie te verbeteren en
iii) stedelijk hemelwaterhergebruik in de landbouw.

Ambitie voorbij het project (opschaalbaarheid/overdraagbaarheid):
De ervaringen van deze demonstraties (in Mechelen en Diksmuide) zullen worden gebruikt om het potentieel voor opschaling op die locaties te identificeren, evenals de toepassing na te gaan van nieuw geïdentificeerde en gedemonstreerde technologieën op andere locaties in het regionale watersysteem. Deze inzichten zullen een leidraad vormen voor de uitbouw van een slim waterbeheersysteem in Vlaanderen voor de volgende decennia.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video